KOCAELİ / DERİNCE - Bekir Sıtkı Özer İlkokulu

BEKİR SITKI ÖZER KİMDİR?

Okulumuza ismini veren Bekir Sıtkı Özer, 1888 yılında Diyarbakır´ in Çüngüş ilçesinde dünyaya gelmiştir. Babası Belediye başkanı ve imam Mustafa Lütfü Bey'dir. İlköğrenimini Diyarbakır´ın Çüngüş ilçesinde, orta ve askeri öğrenimini İstanbul´ da tamamlamış. Askeri okuldan 1912 yılında teğmen olarak mezun olmuştur. 1916 yılında üsteğmen, 1920 yılında yüzbaşı, 1927 yılında kolağası (Kd.Yzb.) rütbelerini almıştır. 1912-1913 Balkan Harbi´nde, 1914-1918 Birinci Dünya Savaşında Suriye Cephesi'nde, 1919-1922 İstiklal Harbi'nde savaşmıştır. İstiklal Savaşı'nda gösterdiği başarılardan dolayı 1517 nolu İstiklal Savaşı madalyası ile onurlandırılmıştır. (Madalyası yeğeni Bekir Sıtkı Özer'dedir.) Sağlık nedenleri ile emekli olduktan sonra İzmit'e yerleşmiş Kocaeli´de öğretmenlik yapan Şazimet Özer´le evlenmiş olup, Belediye encümen üyeliği, il genel meclis üyeliği yapmış, ölünceye kadar da İzmit Türk Hava Kurumu Başkanlığı görevini sürdürmüştür. Bekir Sıtkı Özer, 31 Ekim 1963 yılında vefat etmiştir. Mezarı İzmit Bağçeşme´dedir. Ölümünden evvel ilköğretim müfettişi olan yeğeni Mustafa Lütfü Özer´e taşınmaz malının bir kısmıyla hayır yapılmasını vasiyet etmiştir. Yeğeni; Şazimet Hanım'ın da onayını alarak 1985 yılında adının verileceği bu okulu yaptırmaya başlamıştır. 1988 yılında bitirilerek Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edilmiştir. Okul beş derslikli olarak 1988-1989 Eğitim Öğretim yılında eğitim öğretime başlamıştır. 1999 Depreminden sonra Japonlarca sekiz derslikli ek prefabrik bina yapıldıysa da öğrenci mevcudunun kalabalık olmasından dolayı bina yetersiz kalınca 2008 yılında on altı derslikli yeni binanın ihalesi yapılmıştır. 2009-2010 Eğitim Öğretim yılında bitirilerek hizmete açılmıştır. Okulun bahçe ve binalarıyla birlikte toplam alanı 9300 metrekaredir. Bunun yaklaşık 1400 metrekaresini binalar oluşturmaktadır. Binalar A Blok (yeni bina) 16, B Blok (eski bina) 5, C Blok (prefabrik) 8 derslik olmak üzere toplam 31 derslikten ve bahçe içinde üç ayrı binadan oluşmaktadır. Mülkiyeti Özel İdareye ait olup Kocaeli il merkezine uzaklığı 10 km´dir. 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında bağımsız ilkokul ve bağımsız ortaokul olarak bölünmüş olup A Blok (yeni bina) ilkokul, B Blok (eski bina) ve C Blok (prefabrik) binalar, ortaokul olarak ayrılmıştır. Ortaokulun tamamen ayrılmasından sonra, 2016 yılında B Blok (eski bina) ve C Blok (prefabrik bina) yıkılarak yerine yeni bir bina yapılmış, ortak kullanılan bahçenin de bölünmesinden sonra aynı ismi taşıyan okul (Bekir Sıtkı Özer Ortaokulu) 2017/2018 Eğitim Öğretim yılı 2.döneminde bağımsız olarak yeni binasında eğitim öğretime başlamıştır.

Yayın: 27.10.2021 - Güncelleme: 27.10.2021 20:29 - Görüntülenme: 423